Založ si blog

Pomoc deťom len naoko?

V sobotu som s prekvapením čítala článok o mojej práci.

Postoj nemenovaného bulvárneho média /presnejšie jeho redaktora/ k závažnej celospoločenskej téme akým je ochrana zdravia detí a mladistvých, je prekvapujúci.

Citujem z predmetného bulvárneho média: „Podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová svoju pomoc až tak vážne nemyslela. Aj keď totiž spustila veľký boj proti nezdravým automatom v školách,  v parlamente proti zatvoreniu bufetu s teplými jedlami a nainštalovaniu „nezdravého automatu“ vôbec nenamietala“.

 

Po prvé: zdá sa mi irelevantné spájať umiestnenie automatu v budove Národnej rady Slovenskej republiky s návrhom zákona, ktorý obmedzuje umiestnenie automatov s  nevhodnými potravinami v školských zariadeniach.

 

Po druhé: obmedziť predaj nevhodných potravín na iných miestach ako na školách je prvým krokom. Pristúpili sme preto k rozhodnutiu, ktoré je v našich kompetenciách. Predaju na iných miestach sa zatiaľ nevyhneme. Preto je dôležité, aby ochranu našich detí riešil predovšetkým zákonodarný orgán.

 

Myslím si, že tento krát sa bulváru podarilo spojiť nespojiteľné. Budova Národnej rady Slovenskej republiky nie je priestor prioritne určený pre deti a mladistvých. V Národnej rade Slovenskej republiky pracujú dospelí ľudia. Každý človek má právo slobodnej voľby, či sa pre potraviny alebo nápoje z automatu rozhodnú alebo nie. Zásadný rozdiel medzi dospelým a dieťaťom je práve v možnosti správneho rozhodovania sa. Je preto nezmyselné spájať doplnkové stravovanie dospelých na pracovisku s deťmi, ktoré k svojmu vývoju potrebujú kvalitatívne inú výživu. My sami sme zodpovední za ich zdravý vývoj, je preto dôležité, aby sa k iniciatíve pridali rodičia a spoločnosť. K tomu však potrebujeme pozitívne zmýšľajúce médiá.  

 

Návrh zákona dokáže ochrániť deti v školských zariadeniach. Ako iniciátorka tohto návrhu týkajúceho sa skvalitnenia výživy v školských zariadeniach považujem povrchné informácie bulváru s prvkami ironizácie za nedôstojné, neopodstatnené a zbytočné.

Na záver otázka pre obdobných redaktorov médií. Máte deti, alebo ich máte vo svojej rodine? Ak áno, potom nemôžete mať ľahostajný postoj k mnou zdieľanej téme – stop automatom v školách s nevhodnými potravinami a nápojmi.

Politická dekadencia

05.08.2014

Natíska sa mi otázka, ako sa dá pomenovať syndróm, ktorý sme v poslednom období zaznamenali v slovenskej politike a ktorého hlavnou črtou je migrácia poslancov do iných strán. Ako by ste nazvali človeka, ktorý sa usiluje o značnú medializáciu, bagatelizuje a očierňuje stranu, ktorá mu poskytla dostatok priestoru pre sebarealizáciu a on sa jej pri prvom probléme otočí [...]

Óda na sebaoslavu?

28.07.2014

Nedávna výzva Richarda Sulíka, v ktorej žiada o vystúpenie v slovenskom parlamente, mi príde účelová. Už si nepochybne uvedomil, že jeho strane zvoní umieračik, tak žiada o znovu zviditeľnenie sa na domácej pôde. Pre krátkosť jeho pamäte pripomínam, že to bol práve on, kto v roku 2010, ako predseda Národnej rady, zrušil stále Zastúpenie NR SR pri Európskom [...]

Nová ikona demokracie na Slovensku?

17.07.2014

Pamäť niektorých ľudí, ako sa už viackrát ukázalo, nie je práve najlepšia a opäť je tu skúška. Máme nového prezidenta a hoci sme prelistovali len slabý mesiac od jeho inaugurácie – médiá iný prívlastok než superlatívny s jeho menom nespájajú. To mi neprekáža – pokiaľ je udeľovanie prívlastkov overené skutkami a časom. Lebo vo vyspelých [...]

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 39432x
Priemerná čítanosť článkov: 3943x

Autor blogu

Kategórie