Založ si blog

Stop automatom s nezdravými potravinami na školách

Renáta ZmajkovičováMojou osobnou účasťou na základných školách počas kampane Nadácie RZ, ktorej som predsedníčka, som mala možnosť v prvej línii vidieť realitu doplnkového stravovania na základných školách.

A nebojím sa to povedať nahlas „ Som zhrozená, že sme nechali zájsť veci až sem“.

Konkrétnejšie: na základných školách stoja vedľa automatov na mliečne výrobky, automaty na rôzne pochutiny s absolútne nevyhovujúcimi nutričnými hodnotami pre deti. Sýtené a presladené nápoje. V bufetoch, podotýkam školských, sa predáva rovnaký sortiment, ako v spomínanom automate, ale s dodatkom polotovarov a iných nevhodných potravín.

Zásadná skutočnosť, ktorú si musíme všetci uvedomiť je, že umiestnením automatov v priestoroch škôl  v skutočnosti legalizujeme ich obsah. Teda – riaditeľ školy, učitelia a zákonodarcovia takouto formou podporujú škodlivé stravovacie návyky detí!!!

Zaznamenávame alarmujúci nárast spotreby sladených sýtených, ochutených a prisládzaných nápojov. Podľa údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky od roku 1999 do roku 2010 je evidovaný  nárast týchto nápojov  vo výške 170,8% a spotreba cukru vzrástla o 23% .

Nechcem Vás tu zahltiť číslami štatistík, ale uvediem aspoň jedno alarmujúce zistenie: Ročne na Slovensku pribudne 22 tisíc pacientov na diabetes (cukrovku).

Už som sa stretla aj s reakciou, vraj „Koľko z toho čísla 22 tisíc bolo detí“. Ja sa môžem len usmiať (trpko) a odpovedať jednoznačne, že všetci títo pacienti boli deťmi!!! Veď diabetes nie je záležitosťou nesprávnej životosprávy a stravovacích návykov týždňa, mesiaca a ani dokonca roka. Je to záležitosť dlhšieho obdobia a práve obdobia vývoja a dospievania.

A neodpustím si povedať ešte jeden, často opakujúci sa argument: „Nech si kúpi každý čo chce, veď máme demokraciu“. To je síce pravda, ale ani v demokracii si štát nemôže dovoliť benevolenciu k otázke zdravia detí a mládeže.

To bolo z mojej strany zatiaľ len hodnotenie stavu, ale musí nastať ďalší krok, ktorým je „NÁPRAVA TOHTO STAVU“.

V týchto dňoch intenzívne pracujem so skupinou odborníkov z rezortu Ministerstva školstva, Ministerstva pôdohospodárstva, Úradu nad zdravotnou starostlivosťou a ďalšími významnými odborníkmi v problematike zdravej výživy na príprave poslaneckého návrhu zákona : „ Zákaz ambulantného predaja (automaty a bufety) potravín a nápojov s nevyhovujúcimi nutričnými hodnotami v priestoroch základných a stredných škôl“.

Získala som podporu tejto iniciatívy od Agrárnej komory Slovenska, Národného Poľnohospodárskeho a Potravinového centra, Trnavskej regionálnej komory SOPK a mnohých iných organizácií.

Jednoznačne som za návrat ku tradičnej kuchyni, tým mám na mysli školskú jedáleň, kde sa jedlá pripravujú a nie len prihrievajú. A to je už ďalšia problematika, ktorou sa budem zaoberať po úspešnom ukončení etapy číslo 1: „ Zákaz ambulantného predaja (automaty a bufety) potravín a nápojov s nevyhovujúcimi nutričnými hodnotami v priestoroch základných a stredných škôl“.

Politická dekadencia

05.08.2014

Natíska sa mi otázka, ako sa dá pomenovať syndróm, ktorý sme v poslednom období zaznamenali v slovenskej politike a ktorého hlavnou črtou je migrácia poslancov do iných strán. Ako by ste nazvali človeka, ktorý sa usiluje o značnú medializáciu, bagatelizuje a očierňuje stranu, ktorá mu poskytla dostatok priestoru pre sebarealizáciu a on sa jej pri prvom probléme otočí [...]

Óda na sebaoslavu?

28.07.2014

Nedávna výzva Richarda Sulíka, v ktorej žiada o vystúpenie v slovenskom parlamente, mi príde účelová. Už si nepochybne uvedomil, že jeho strane zvoní umieračik, tak žiada o znovu zviditeľnenie sa na domácej pôde. Pre krátkosť jeho pamäte pripomínam, že to bol práve on, kto v roku 2010, ako predseda Národnej rady, zrušil stále Zastúpenie NR SR pri Európskom [...]

Nová ikona demokracie na Slovensku?

17.07.2014

Pamäť niektorých ľudí, ako sa už viackrát ukázalo, nie je práve najlepšia a opäť je tu skúška. Máme nového prezidenta a hoci sme prelistovali len slabý mesiac od jeho inaugurácie – médiá iný prívlastok než superlatívny s jeho menom nespájajú. To mi neprekáža – pokiaľ je udeľovanie prívlastkov overené skutkami a časom. Lebo vo vyspelých [...]

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo silné zemetrasenie, evakuovali školy. Otrasy cítili aj Atény

29.03.2024 11:04, aktualizované: 12:41

Obyvatelia regiónu Olympia hovorili o veľmi silných otrasoch.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 39012x
Priemerná čítanosť článkov: 3901x

Autor blogu

Kategórie