Založ si blog

Život máme len jeden

preco-som-oceneni-2014-1

 

    V dnešnej dobe je veľmi dôležité zdôrazňovať význam prevencie drogových závislostí a  pôsobiť na vytváranie aktívneho protidrogového postoja.

V prípade mládeže sa s problémom užívania drog stretávame v posledných rokoch čoraz častejšie. Veková hranica, kedy sa mládež po prvý krát stretáva s drogou postupne klesá. V značnej miere experimentovanie a užívanie drog závisí od spoločenského postoja k drogám a ich dostupnosti na trhu. Po drogách siahajú nielen občania v absolútnej hmotnej núdzi, ale aj občania z vyšších vrstiev. Mnohokrát je dôvod pre užitie škodlivej drogy zdanlivá cesta ako sa zaradiť do určitej skupiny vrstovníkov a „priateľov“.

Všetci si veľmi dobre pamätáme, ako sme s tajnými úškrnmi počúvali rady našich rodičov, čo je správne, ako máme konať, čo správne robiť. A že ich rady boli správne, sme si overili až o pár rokov neskôr. A práve ten čas medzi výchovou od rodičov a pochopením správneho, nám často krát vypĺňajú rovesníci. Znamená to, že našou prioritou musí byť posilňovanie hodnotového systému mládeže a dôsledná aplikácia informácii o škodlivosti drog.

Prednedávnom som sa zúčastnila slávnostného vyhodnotenia súťažnej časti projektu „Prečo som na svete rád/rada“, ktorý sa realizuje vďaka dlhoročnej spolupráci Národnej rady Slovenskej republiky s Národným osvetovým centrom. Projekt si kladie nárok na šírenie osvety a prevenciu vybraných nežiaducich sociálnych javov v spoločnosti.

Teší ma, že na projekte „Prečo som na svete rád/rada“ sa za jeho dvadsaťročnú históriu zúčastnilo cez desaťtisíc slovenských a zahraničných študentov základných a stredných škôl, ktorí  vyjadrili svoj negatívny postoj k drogám prostredníctvom výtvarného umenia.

Myslím si, že z hľadiska výchovy budúcich generácií je nesmierne dôležité šíriť a podporovať projekty s podobným zameraním.

 Významnú rolu pri redukcií užívania nelegálnych drog tvoria zároveň masmédiá a šírenie odborného poradenstva v školských zariadeniach, na hudobných festivaloch a v teréne. 

Zdravie detí je vždy na prvom mieste.  Je preto dôležité, aby sme ich odmalička viedli k hodnotám zdravia.

Život je totiž to najcennejšie, čo máme.

 

Politická dekadencia

05.08.2014

Natíska sa mi otázka, ako sa dá pomenovať syndróm, ktorý sme v poslednom období zaznamenali v slovenskej politike a ktorého hlavnou črtou je migrácia poslancov do iných strán. Ako by ste nazvali človeka, ktorý sa usiluje o značnú medializáciu, bagatelizuje a očierňuje stranu, ktorá mu poskytla dostatok priestoru pre sebarealizáciu a on sa jej pri prvom probléme otočí [...]

Óda na sebaoslavu?

28.07.2014

Nedávna výzva Richarda Sulíka, v ktorej žiada o vystúpenie v slovenskom parlamente, mi príde účelová. Už si nepochybne uvedomil, že jeho strane zvoní umieračik, tak žiada o znovu zviditeľnenie sa na domácej pôde. Pre krátkosť jeho pamäte pripomínam, že to bol práve on, kto v roku 2010, ako predseda Národnej rady, zrušil stále Zastúpenie NR SR pri Európskom [...]

Nová ikona demokracie na Slovensku?

17.07.2014

Pamäť niektorých ľudí, ako sa už viackrát ukázalo, nie je práve najlepšia a opäť je tu skúška. Máme nového prezidenta a hoci sme prelistovali len slabý mesiac od jeho inaugurácie – médiá iný prívlastok než superlatívny s jeho menom nespájajú. To mi neprekáža – pokiaľ je udeľovanie prívlastkov overené skutkami a časom. Lebo vo vyspelých [...]

Európsky parlament / Europarlament /

Opozícia dvakrát prehrala, pred eurovoľbami však Progresívci v prieskumoch dominujú. Zamieša kartami strašenie vojnou a kritika únie?

03.05.2024 06:05

Európske voľby môžu zmeniť politickú mapu v koalícii. Ide o Andreja Danka.

vojna na Ukrajine, energetika, DTEK

ONLINE: Ukrajinci vedia, čo potrebuje ich energetika - Patrioty

03.05.2024 06:00

Ukrajinskí energetici vedia, čo potrebuje ich sektor, ktorý je terčom ruských rakiet. Protiraketové systémy ako je Patriot.

Russia Ukraine War

Utekajú Ukrajinci pred brannou povinnosťou za hranice? Ficova vláda stojí pred otázkou ich návratu do vlasti

03.05.2024 06:00

Ukrajina potrebuje viac bojových posíl v uniformách a potrebuje ich čím skôr

Macocha, tragédia

Prečo skočila žena s dcérkami v náručí do priepasti Macocha? Dôvody letnej tragédie sú známe

03.05.2024 05:50

Bol to nesmierne smutný prípad, keď vlani vybrala mladá žena z kočíka dieťa, druhé držala za ruku a skočila do priepasti.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 39738x
Priemerná čítanosť článkov: 3974x

Autor blogu

Kategórie