Založ si blog

Cyrilo-Metodský odkaz

      Minulý rok sme si slávnostne pripomenuli 1150. výročie príchodu solúnskych bratov na územie Veľkej Moravy. Vierozvestcom vďačíme za zostavenie písma (hlaholiky), rozvoj kultúry, vzdelania a šírenie kresťanstva na našom území. Ich misia nám však zanechala duchovné posolstvo, ktoré ovplyvnilo a ovplyvňuje život nie len na našom území, ale aj po celej Európe. Dotýka sa ich odkaz našich životov aj dnes?

O živote sv. Cyrila a Metoda boli napísané desiatky odborných  článkov, mnohé historické štúdie, vydali sa zborníky o ich osudoch, uskutočnili konferencie,  odslúžili desiatky omší a uskutočnili viaceré koncerty. Avšak v súčasnosti o našich vierozvestcoch skôr rozprávame. Už menej sa snažíme porozumieť ich dielu a odkazu, ktorý je pre nás v 21. storočí ozajstnou výzvou. Skutočný význam spolupatrónov Európy spočíva v spôsobe, akým sa im podarilo prevteliť vieru do kultúrnej identity našich predkov.

Treba si uvedomiť, že posolstvo solúnskych bratov tvorí piliere nášho štátu a národa. Kresťanská viera, mravnosť a hospodárska obnova človeka a spoločnosti sú dedičstvom, ku ktorému treba pristupovať s pokorou a úctou. Práve preto by sme sa mali usilovať o napĺňanie tejto mocnej myšlienky aj dnes a šíriť ju pre budúce generácie. Je nevyhnutné ceniť si našu kultúru a korene, rovnako by sme mali hľadať všeobecne platné hodnoty a konsenzus.

V ponímaní dnešného spoločenského systému až prekvapivo výrazne dominuje predstava, že motívy jednotlivca sú nadradené čomukoľvek inému. Ľahostajnosť voči spoločenským otázkam vytvára živnú pôdu pre aktérov, ktorým je blízky nepokoj, nenávisť a konflikt, čím dochádza k postupnému úpadku morálnych a duchovných hodnôt. Z aktuálneho európskeho, ale aj globálneho pohľadu je pre mňa konanie našich predkov nesmierne sympatické predovšetkým v tom, že Rastislav nežiadal Byzantského vládcu o posilnenie vojenskej moci- nechcel peniaze a zbrane. Žiadal ho o vzdelanie a kultúru. V tomto by sme sa mohli od neho aj dnes v mnohom učiť. Zdá sa, že sme stále nepoučiteľní. Už pred tisíc rokmi kládli vzdelanie pred zbrane.  Dnes je to v mnohých prípadoch presne naopak.

Cyril a Metod sa pri svojej misii snažili nájsť predovšetkým to, čo spájalo aj vtedy rozdelený svet. Snažili sa nájsť porozumenie medzi dvoma politicky ale aj nábožensky rozdelenými časťami Rímskej ríše. Ich zanietenosť a obetavosť sú pre nás príkladom, ako posilňovať vzdelanie a kultúru. Spôsob ako zlepšiť svet je na každom jednom z nás. Solúnski bratia nám však vo svojom diele zanechali posolstvo, akým je možné dosiahnuť duchovnú obnovu, rozvoj jednotlivca a rozkvet spoločnosti. Na záver môžeme pokojne konštatovať, že náš život dnes by bez misie Cyrila a Metoda bol iný. Možno nie materiálne, ale isto duchovne. Preto by sme si ich posolstvo nemali pripomínať iba počas okrúhlych výročí. Ich odkaz je jasný aj cez tmu storočí. Nad všetkým je poznanie a vzdelanie.

Politická dekadencia

05.08.2014

Natíska sa mi otázka, ako sa dá pomenovať syndróm, ktorý sme v poslednom období zaznamenali v slovenskej politike a ktorého hlavnou črtou je migrácia poslancov do iných strán. Ako by ste nazvali človeka, ktorý sa usiluje o značnú medializáciu, bagatelizuje a očierňuje stranu, ktorá mu poskytla dostatok priestoru pre sebarealizáciu a on sa jej pri prvom probléme otočí [...]

Óda na sebaoslavu?

28.07.2014

Nedávna výzva Richarda Sulíka, v ktorej žiada o vystúpenie v slovenskom parlamente, mi príde účelová. Už si nepochybne uvedomil, že jeho strane zvoní umieračik, tak žiada o znovu zviditeľnenie sa na domácej pôde. Pre krátkosť jeho pamäte pripomínam, že to bol práve on, kto v roku 2010, ako predseda Národnej rady, zrušil stále Zastúpenie NR SR pri Európskom [...]

Nová ikona demokracie na Slovensku?

17.07.2014

Pamäť niektorých ľudí, ako sa už viackrát ukázalo, nie je práve najlepšia a opäť je tu skúška. Máme nového prezidenta a hoci sme prelistovali len slabý mesiac od jeho inaugurácie – médiá iný prívlastok než superlatívny s jeho menom nespájajú. To mi neprekáža – pokiaľ je udeľovanie prívlastkov overené skutkami a časom. Lebo vo vyspelých [...]

Moulin Rouge

Vrtuľa legendárneho mlyna na streche kabaretu Moulin Rouge v Paríži sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Zvrat v prípade Černáka. V miestnosti bol len pár minút, rozhodovať o jeho prepustení sa dnes nebude

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:06

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 39506x
Priemerná čítanosť článkov: 3951x

Autor blogu

Kategórie