Pomoc deťom len naoko?

9. júna 2014, renatazmajkovicova, Nezaradené

V sobotu som s prekvapením čítala článok o mojej práci.

Postoj nemenovaného bulvárneho média /presnejšie jeho redaktora/ k závažnej celospoločenskej téme akým je ochrana zdravia detí a mladistvých, je prekvapujúci.

Citujem z predmetného bulvárneho média: „Podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová svoju pomoc až tak vážne nemyslela. Aj keď totiž spustila veľký boj proti nezdravým automatom v školách,  v parlamente proti zatvoreniu bufetu s teplými jedlami a nainštalovaniu „nezdravého automatu“ vôbec nenamietala“.

 

Po prvé: zdá sa mi irelevantné spájať umiestnenie automatu v budove Národnej rady Slovenskej republiky s návrhom zákona, ktorý obmedzuje umiestnenie automatov s  nevhodnými potravinami v školských zariadeniach.

 

Po druhé: obmedziť predaj nevhodných potravín na iných miestach ako na školách je prvým krokom. Pristúpili sme preto k rozhodnutiu, ktoré je v našich kompetenciách. Predaju na iných miestach sa zatiaľ nevyhneme. Preto je dôležité, aby ochranu našich detí riešil predovšetkým zákonodarný orgán.

 

Myslím si, že tento krát sa bulváru podarilo spojiť nespojiteľné. Budova Národnej rady Slovenskej republiky nie je priestor prioritne určený pre deti a mladistvých. V Národnej rade Slovenskej republiky pracujú dospelí ľudia. Každý človek má právo slobodnej voľby, či sa pre potraviny alebo nápoje z automatu rozhodnú alebo nie. Zásadný rozdiel medzi dospelým a dieťaťom je práve v možnosti správneho rozhodovania sa. Je preto nezmyselné spájať doplnkové stravovanie dospelých na pracovisku s deťmi, ktoré k svojmu vývoju potrebujú kvalitatívne inú výživu. My sami sme zodpovední za ich zdravý vývoj, je preto dôležité, aby sa k iniciatíve pridali rodičia a spoločnosť. K tomu však potrebujeme pozitívne zmýšľajúce médiá.  

 

Návrh zákona dokáže ochrániť deti v školských zariadeniach. Ako iniciátorka tohto návrhu týkajúceho sa skvalitnenia výživy v školských zariadeniach považujem povrchné informácie bulváru s prvkami ironizácie za nedôstojné, neopodstatnené a zbytočné.

Na záver otázka pre obdobných redaktorov médií. Máte deti, alebo ich máte vo svojej rodine? Ak áno, potom nemôžete mať ľahostajný postoj k mnou zdieľanej téme – stop automatom v školách s nevhodnými potravinami a nápojmi.