Založ si blog

Óda na sebaoslavu?

Nedávna výzva Richarda Sulíka, v ktorej žiada o vystúpenie v slovenskom parlamente, mi príde účelová. Už si nepochybne uvedomil, že jeho strane zvoní umieračik, tak žiada o znovu zviditeľnenie sa na domácej pôde. Pre krátkosť jeho pamäte pripomínam, že to bol práve on, kto v roku 2010, ako predseda Národnej rady, zrušil stále Zastúpenie NR SR pri Európskom parlamente, čím de facto vyradil jeden zo spôsobov komunikácie medzi Úniou a národným parlamentom. Paradoxné, nemyslite?

Účelová sebaprezentácia v spojení so sebaoslavnými rečami, aj tak sa dá nazvať predstava pána Sulíka. Keď dešifrujeme jeho výzvu, vychodí, že chce takto zlepšiť komunikáciu europoslancov na národnej úrovni. Problém je však úplne inde. V súčasnosti majú europoslanci možnosť prihlásiť sa na vystúpenie vo Výbore pre európske záležitosti, ktorý pôsobí pri národnom parlamente. Zmena rokovacieho poriadku nie je potrebná, nakoľko zaradeniu európskych tém do programu zasadaní národného parlamentu je v súčasnosti vyhradený dostatočný priestor a v prípade potreby prediskutovania otázok týkajúcich sa Európskej únie, rokovací poriadok umožňuje, aby europoslanci mali možnosť a priestor na vystúpenie na národnom fóre.

Aby som bola konkrétna – podľa štatistiky Kancelárie Národnej rady SR, od roku 2012 zasadal Výbor pre európske záležitosti spolu 44-krát. Slovenskí europoslanci využili možnosť zúčastniť sa týchto zasadnutí iba sedemkrát. Minimálne šesťkrát sa zasadnutie výboru konalo iné dni mimo utorka, stredy a štvrtka. Päťkrát sa zasadnutie výboru konalo v pondelok a jedenkrát v piatok. Pán Sulík Váš argument, že ak by sa európsky výbor konal v piatok, vytvoril by sa priestor na účasť europoslancov, mi prichodí – s prepáčením – bludný. Štatistika hovorí jasnou rečou. Okrem toho, za uplynulé obdobie predseda výboru nedostal jedinú žiadosť o presunutie či zmenu termínov.

Ako teda dostať bližšie európsku agendu k našim ľuďom? Domnievam sa, že priestor, akým by sa široká verejnosť mohla dozvedieť o európskych záležitostiach, by mala vyplniť najmä bezchybná komunikácia medzi europoslancami a médiami. Od signatárov listu by som očakávala vynaloženie väčšieho úsilia správnym smerom, kde momentálne európske povedomie absentuje. Mimochodom – europoslanec sa v prvom rade nezodpovedá národnému parlamentu, ale voličom, ktorí mu vo voľbách odovzdali svoj hlas.

 

 

Politická dekadencia

05.08.2014

Natíska sa mi otázka, ako sa dá pomenovať syndróm, ktorý sme v poslednom období zaznamenali v slovenskej politike a ktorého hlavnou črtou je migrácia poslancov do iných strán. Ako by ste nazvali človeka, ktorý sa usiluje o značnú medializáciu, bagatelizuje a očierňuje stranu, ktorá mu poskytla dostatok priestoru pre sebarealizáciu a on sa jej pri prvom probléme otočí [...]

Nová ikona demokracie na Slovensku?

17.07.2014

Pamäť niektorých ľudí, ako sa už viackrát ukázalo, nie je práve najlepšia a opäť je tu skúška. Máme nového prezidenta a hoci sme prelistovali len slabý mesiac od jeho inaugurácie – médiá iný prívlastok než superlatívny s jeho menom nespájajú. To mi neprekáža – pokiaľ je udeľovanie prívlastkov overené skutkami a časom. Lebo vo vyspelých [...]

Cyrilo-Metodský odkaz

04.07.2014

Minulý rok sme si slávnostne pripomenuli 1150. výročie príchodu solúnskych bratov na územie Veľkej Moravy. Vierozvestcom vďačíme za zostavenie písma (hlaholiky), rozvoj kultúry, vzdelania a šírenie kresťanstva na našom území. Ich misia nám však zanechala duchovné posolstvo, ktoré ovplyvnilo a ovplyvňuje život nie len na našom území, ale aj po celej Európe. [...]

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

To je nejaká partizánčina. Harabin poprel podporu Pellegrinimu

28.03.2024 09:00, aktualizované: 10:05

V médiách sa ráno objavila správa, že Harabin pôjde voliť v druhom kole šéfa Hlasu.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 38996x
Priemerná čítanosť článkov: 3900x

Autor blogu

Kategórie