Založ si blog

Nová ikona demokracie na Slovensku?

      Pamäť niektorých ľudí, ako sa už viackrát ukázalo, nie je práve najlepšia a opäť je tu skúška. Máme nového prezidenta a hoci sme prelistovali len slabý mesiac od jeho inaugurácie – médiá iný prívlastok než superlatívny s jeho menom nespájajú. To mi neprekáža – pokiaľ je udeľovanie prívlastkov overené skutkami a časom. Lebo vo vyspelých demokraciách je obvyklé dať na osvedčenie sa politikovi aspoň sto dní „vlády“ a potom hodnotiť. Lebo turbulencie možného povolebného nadšenia ustúpia, a je možné trochu s chladnou hlavou hodnotiť.

Ale čo s naším prezidentom, ktorého médiá pasujú za nositeľa demokracie? Absolvoval dve zahraničné návštevy a nevymenoval niekoľkých sudcov na post Ústavného súdu. Nie je to na eufóriu primálo?

Alebo stačila účasť na Pohode? Ruka v ruke s Radičovou, ktorej mediálny nástup až veľmi nápadne pripomína ten Kiskov.

Tiež ju médiá v roku 2010, kedy sa stala premiérkou, nazvali odvážnym synonymom „Železná lady“. Mnohí ju vychvaľovali ako najväčší prínos demokracie a ako to všetko dopadlo? Pamäť médií býva krátka. Po 18 mesiacoch sa jej rozpadla vláda a v parlamente nám vyrástlo nezávislých poslancov ako húb po daždi.

Popudil ma, a nielen mňa, článok v jednom z denníkov s nadpisom – „Kvalita demokracie sa s príchodom Kisku zlepšila“.

Bola som zvedavá čím autor článku nadšený nadpis odôvodní. Zostala som sklamaná a rozčarovaná. Čakala som odpovede na otázky: – čím sa tá kvalita zlepšila? Kedy k nej došlo a čo zásadné bolo učinené, aby sa takýto záver mohol vysloviť? Znovu čítam článok, lovím vo svojej pamäti a hľadám dôkazy a nenachádzam ich. Kto by mi dal odpoveď?

Oprášme si pamäť a pripomeňme si vyjadrenia A. Kisku ako občana – „chcem pozíciu prezidenta vykonávať apoliticky, chcem byť občianskym prezidentom nestraníkom a zástupcom ľudu“. Pýtam sa – zabudol čo hlásal? Absencia pamäte postihla aj jeho – ako mnohých? Asi áno – lebo vniesol do politiky konfrontáciu. Nie konštruktívnu – ale deštruktívnu. Svojim postojom a konaním útočí na základné princípy demokracie tohto štátu, oslabuje jeho schopnosť a jeden z pilierov demokracie – súdnu moc svojou ignoranciou dostáva do stavu nespôsobilosti a znefunkčnenia. Nevravím, že náš súdny systém vysiela do sveta dobré správy. Ale toto je cesta?

Náš pán prezident zmenil rétoriku. Vyhlasuje, že chce krajinu meniť cez svoju autoritu a silný mandát. Na otázku prečo nechcel ísť do politiky vytvorením politickej strany odpovedal, že by sa musel spoliehať na ním vytvorenú politickú štruktúru a ľudí v nej. Trochu autoritárske odfrknutie, nemyslíte? Silný a solídny politik v demokratickom systéme nepotrebuje meniť krajinu cez svoju autoritu , ale vytvára plnohodnotnú atmosféru pre každého a pracuje s demokraticky zvolenými inštitúciami, ktoré musí rešpektovať, lebo vzišli, ako on, z demokratickej voľby ľudu.

Politická dekadencia

05.08.2014

Natíska sa mi otázka, ako sa dá pomenovať syndróm, ktorý sme v poslednom období zaznamenali v slovenskej politike a ktorého hlavnou črtou je migrácia poslancov do iných strán. Ako by ste nazvali človeka, ktorý sa usiluje o značnú medializáciu, bagatelizuje a očierňuje stranu, ktorá mu poskytla dostatok priestoru pre sebarealizáciu a on sa jej pri prvom probléme otočí [...]

Óda na sebaoslavu?

28.07.2014

Nedávna výzva Richarda Sulíka, v ktorej žiada o vystúpenie v slovenskom parlamente, mi príde účelová. Už si nepochybne uvedomil, že jeho strane zvoní umieračik, tak žiada o znovu zviditeľnenie sa na domácej pôde. Pre krátkosť jeho pamäte pripomínam, že to bol práve on, kto v roku 2010, ako predseda Národnej rady, zrušil stále Zastúpenie NR SR pri Európskom [...]

Cyrilo-Metodský odkaz

04.07.2014

Minulý rok sme si slávnostne pripomenuli 1150. výročie príchodu solúnskych bratov na územie Veľkej Moravy. Vierozvestcom vďačíme za zostavenie písma (hlaholiky), rozvoj kultúry, vzdelania a šírenie kresťanstva na našom území. Ich misia nám však zanechala duchovné posolstvo, ktoré ovplyvnilo a ovplyvňuje život nie len na našom území, ale aj po celej Európe. [...]

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dva konflikty?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 39419x
Priemerná čítanosť článkov: 3942x

Autor blogu

Kategórie