Založ si blog

Život máme len jeden

preco-som-oceneni-2014-1

 

    V dnešnej dobe je veľmi dôležité zdôrazňovať význam prevencie drogových závislostí a  pôsobiť na vytváranie aktívneho protidrogového postoja.

V prípade mládeže sa s problémom užívania drog stretávame v posledných rokoch čoraz častejšie. Veková hranica, kedy sa mládež po prvý krát stretáva s drogou postupne klesá. V značnej miere experimentovanie a užívanie drog závisí od spoločenského postoja k drogám a ich dostupnosti na trhu. Po drogách siahajú nielen občania v absolútnej hmotnej núdzi, ale aj občania z vyšších vrstiev. Mnohokrát je dôvod pre užitie škodlivej drogy zdanlivá cesta ako sa zaradiť do určitej skupiny vrstovníkov a „priateľov“.

Všetci si veľmi dobre pamätáme, ako sme s tajnými úškrnmi počúvali rady našich rodičov, čo je správne, ako máme konať, čo správne robiť. A že ich rady boli správne, sme si overili až o pár rokov neskôr. A práve ten čas medzi výchovou od rodičov a pochopením správneho, nám často krát vypĺňajú rovesníci. Znamená to, že našou prioritou musí byť posilňovanie hodnotového systému mládeže a dôsledná aplikácia informácii o škodlivosti drog.

Prednedávnom som sa zúčastnila slávnostného vyhodnotenia súťažnej časti projektu „Prečo som na svete rád/rada“, ktorý sa realizuje vďaka dlhoročnej spolupráci Národnej rady Slovenskej republiky s Národným osvetovým centrom. Projekt si kladie nárok na šírenie osvety a prevenciu vybraných nežiaducich sociálnych javov v spoločnosti.

Teší ma, že na projekte „Prečo som na svete rád/rada“ sa za jeho dvadsaťročnú históriu zúčastnilo cez desaťtisíc slovenských a zahraničných študentov základných a stredných škôl, ktorí  vyjadrili svoj negatívny postoj k drogám prostredníctvom výtvarného umenia.

Myslím si, že z hľadiska výchovy budúcich generácií je nesmierne dôležité šíriť a podporovať projekty s podobným zameraním.

 Významnú rolu pri redukcií užívania nelegálnych drog tvoria zároveň masmédiá a šírenie odborného poradenstva v školských zariadeniach, na hudobných festivaloch a v teréne. 

Zdravie detí je vždy na prvom mieste.  Je preto dôležité, aby sme ich odmalička viedli k hodnotám zdravia.

Život je totiž to najcennejšie, čo máme.

 

Politická dekadencia

05.08.2014

Natíska sa mi otázka, ako sa dá pomenovať syndróm, ktorý sme v poslednom období zaznamenali v slovenskej politike a ktorého hlavnou črtou je migrácia poslancov do iných strán. Ako by ste nazvali človeka, ktorý sa usiluje o značnú medializáciu, bagatelizuje a očierňuje stranu, ktorá mu poskytla dostatok priestoru pre sebarealizáciu a on sa jej pri prvom probléme otočí [...]

Óda na sebaoslavu?

28.07.2014

Nedávna výzva Richarda Sulíka, v ktorej žiada o vystúpenie v slovenskom parlamente, mi príde účelová. Už si nepochybne uvedomil, že jeho strane zvoní umieračik, tak žiada o znovu zviditeľnenie sa na domácej pôde. Pre krátkosť jeho pamäte pripomínam, že to bol práve on, kto v roku 2010, ako predseda Národnej rady, zrušil stále Zastúpenie NR SR pri Európskom [...]

Nová ikona demokracie na Slovensku?

17.07.2014

Pamäť niektorých ľudí, ako sa už viackrát ukázalo, nie je práve najlepšia a opäť je tu skúška. Máme nového prezidenta a hoci sme prelistovali len slabý mesiac od jeho inaugurácie – médiá iný prívlastok než superlatívny s jeho menom nespájajú. To mi neprekáža – pokiaľ je udeľovanie prívlastkov overené skutkami a časom. Lebo vo vyspelých [...]

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 39431x
Priemerná čítanosť článkov: 3943x

Autor blogu

Kategórie